reflektion
Årstiderna
Spannmålsfältena är skördade och råg, vete och raps är redan sådda för nästa års skörd. Svalorna har sedan länge flyttat söderut. Istället flyger gässen från havet till fälten på morgonen och skriker. Inte alltid sedda på med glädje av bönderna på vars åkrar de invaderar. På kvällen flytta skvadronerna tillbaka i massor – med samma ljud
Dagarna är korta, gråa och blir ännu mörkare, samtidigt som vi människor är glada över varje liten solstråle och beväpnar oss mot mörkret med lampor och ljus.
Allt har sin tid i årets kretslop och naturen följer. Är det kallare eller varmare, mörkare eller ljusare, torrt eller blött. Plantorna, djuren och vi människor reagerar på de omständigheter som naturen skapar.
För människorna förr i tiden var sommar- och vintersolståndet, då dag och natt är lika långa, lika viktiga som början av våren och hösten . Att så, skörda, jaga, fiska, fylla på källaren och andra sysslor hade sin tid under sina månader.
I vår specialiserade, teknikdrivna värld kan vi fokusera mer på oss själva. Vi erbjuds verktyg rund varje hörn, för att förenkla våra liv. Våra ögon har blivit mer närsynta och vandrar inte över landskapet till horisonten utan stannar ofta vid datorskärmen och mobilen eller vid den välsorterade hyllan i supermarknaden.
Men om vi tillåter våra ögon och tankar att vandra vidare, måste vi inse att i många delar av världen har människor olika perspektiv. Vatten från kranen, generöst dukade bord eller el har ännu inte nått dem. Där får de ordna sin vardag efter årstiderna, medan vi planerar våra semestrar efter årsrytmen.
Sparrissäsongen har varit över i månader, men plantorna behöver vård och omsorg. Vi vill trots allt erbjuda en grönsak av god kvalitet till våra kunder nästa år igen. Under året kommer samma arbete tillbaka. Vi måste anpassa oss vädret och den naturliga utvecklingen. Vårt arbete i naturen kan bara lyckas och bli framgångsrikt om vi arbetar med naturen.
Trots alla verktyg som det moderna jordbruket har utvecklat är det väldigt viktigt att känna till de naturliga sambanden, för annars jobbar man mot naturen utan framgång. Detta medför alltid nya utmaningar och det är spännande att upptäcka nya möjligheter och mål eller att få insikten att målen måste ändras.
Vintern kan jämföras med standby-läget på vår dator. Plantorna och djur försöker använda så lite energi som möjligt, så att de kan börja om på våren igen. Inte bara igelkottar, ekorrar, grävlingar och björnar säger hejdå tills solen går upp högre igen. Även i jorden blir maskar, svampar och bakterier tröga och slutar deras arbete.
Vi kan stillas vår längtan efter ljus under adventstiden och jul med många trevliga, behagliga stunder. Tystnaden kan uppmuntra oss och får oss att tänka och reflektera. När regnet slå horisontellt mot fönstren under en storm, eller när en snöstorm gör stigar och vägar oframkomliga, ska vi inte klaga på det som är omöjligt.
I naturen har allt sin tid.