råd

Frågor och svar / plantor

Kan jag så frö istället för sätta plantor?

Ja, visst kan man, men i vårt klimat tar det  betydligt längre tid och kräver mycket skötsel de första åren. Är det frö från egna plantor kommer de dessutom att utvecklas olika eftersom de är ”barn” till hybridsorter. Räkna med att det tar 2-3 år längre innan plantorna ger samma skörd som de 1-årsplantor du köper.

Hur tar jag hand om plantor tills jag kan sätta ut dem?

Sparrisrötterna är tåliga men får inte torka ut. Vid kort tid (5-7 dagar) kan man hålla dem svalt i en plastpåse med luftningshål i kylskåp eller en källare. 5-7 grader är idealet. För längre tid kan man lägga dem i t ex en låda med fuktig plantjord och strö jord över dem. Ställ lådan svalt och täck med tidningar. Man kan också sätta dem en och en i djupa krukor, som krukväxter. Se till att knoppstället är väl täckt av jord. Plantorna kan då börja skjuta skott, och behandlas som krukväxter, tills det är dags att sätta ut dem på vanligt sätt. Se Odlingsråd i fliken Plantor.

Jag bor i Norrland och kan inte sätta ut plantor förrän mitten av maj ?

Våra plantor tas upp ur jorden hos förädlarna i Tyskland efterhand, de sista i mitten av april. Vi håller dem i vårt kylrum tills vi skickar. Du kan förvara plantorna svalt (5-7 grader) någon vecka. För längre förvaring läggs de i en låda med jord eller sätts i krukor, om det inte är så många. Se Odlingsråd på fliken Plantor

När ska sparris planteras?

Så snart som möjligt, när jorden fått en temperatur kring 8 grader. Vid kall vind kan man täcka med plast, som tas bort när skotten börjar skjuta upp. Vid risk för frost bör man täcka igen. Hålplast klarar frost till minus två grader, akryl till minus fyra. Att vattna jorden kan hjälpa vid frostfara.

Om de första skotten fryser bort?

Skär bort alla de frusna stänglarna strax under markytan, så utvecklas snart nya.

Kan jag tar bort en gammal sparris odling och plantera nytt på samma plats, eller flytta odlingen?

Att sätta sparris efter sparris är ingen bra idé. Skördarna blir mindre, stänglarna tunnare och odlingens hållbarhet kort. All erfarenhet visar att det är bäst att plantera på ny mark.  Även om du planterade förra året så har rötterna hunnit gå för djupt, de kommer att skadas om du försöker flytta dem.

Plantera på hösten?

Efter plantorna utvecklade sig från frö över sommaren, måste man vänta till vinter att blasten kommer torr. Jorden måste bli lagom för planteringen och alla förädlare vänta till våren med försäljningen så att finns ingen tillgång för 1 åriga plantor i hösten. Ibland erbjudas krukade plantor  i hösten som stå i krukor sedan våren och har mest en begränst utveckling.

Sparris i köket

Skala sparris?

Vit sparris ska skalas från ca 2 cm under knoppen och ned till basen. Skala också gärna den nedre tredjedelen på den gröna sparrisen, särskilt i början av säsongen eller vid svalt väder. Då växer sparrisen långsammare, blir hårdare och bildar mer fibrer. Hos den ljusgröna Primaverde räcker det med att skära bort någon centimeter nedtill. Det gör man f.ö. med all sparris.